Categorieën
Auto en vervoer

Bestelauto voor ZZP’ers, alles over BPM, MRB en bijtelling

Veel ZZP’ers rijden in een bestelauto, vroeger ook wel grijs kenteken genoemd. Dit kan aardig wat fiscale voordelen opleveren, wij leggen het je precies uit.

Wanneer je in een bestelauto of busje rijdt kun je korting krijgen op de Motorrijtuigenbelasting (MRB), in de volksmond bekend als Wegenbelasting. Ook kun je vrijgesteld worden van de BPM bij aanschaf.

In dit artikel kun je meer lezen over:

  1. Wat is de definitie van een bestelauto
  2. Wanneer krijg je vrijstelling van de BPM voor een bestelauto
  3. Wanneer krijg je korting op de wegenbelasting voor een bestelauto
  4. Hoe zit het met de bijtellingsregels voor een bedrijfsauto
  5. Voordelen van het privé kopen van een bedrijfsauto (en zakelijk gebruiken)
  6. De bestelauto met een dubbele cabine
  7. Nuttige links

Wat is een bestelauto?

Het is eerst goed om te omschrijven wat een bestelauto precies is. De belastingdienst stelt daar strikte eisen en regels aan:

  • De bestelauto dient vooral voor vervoer van goederen en/of materiaal
  • De laadruimte heeft een vlakke vloer over de breedte en de lengte
  • In de laadruimte mogen geen zitplaatsen zijn
  • Toegestane maximale massa is 3.500 kg.

Eisen ombouw en inrichting bestelauto
Voor wat betreft de ombouw en inrichting van de bestelauto gelden aanvullende, uitgebreide bepalingen die per type bestelauto verschillen. Op de website van de belastingdienst is een uitgebreid overzicht te vinden van afmetingen en specificaties waar ieder type bestelauto aan moet voldoen.

Vrijstelling BPM voor bestelauto

Wanneer je ondernemer bent hoef je geen BPM te betalen bij aanschaf van een bestelauto wanneer:

  • Deze voor meer dan 10% zakelijk gebruikt wordt;
  • Deze op jouw naam staat (de naam van je eenmanszaak);
  • Je een BTW nummer hebt (op naam van je eenmanszaak waar de bestelauto op staat).

Dit is een behoorlijk belastingvoordeel van ongeveer 30% van de aanschafprijs. Deze regeling staat bekend als de ‘Ondernemingsregeling’. Bij eerste registratie van het kenteken van je bestelauto wordt door de belastingdienst automatisch de BPM vrijstelling toegekend. Dit betekent ook direct dat als je een bestelauto van een particulier koopt je niet meer gebruik kunt maken van de vrijstelling omdat deze auto met BPM is geleverd.

Bestelauto leasen
Wanneer je een bestelauto gaat leasen kun je ook gebruik maken van deze regeling. De leasemaatschappij moet dan aantonen dat degene aan wie ze de bestelauto verhuren ook zelf gebruik zou kunnen maken van de BPM vrijstelling. Hiertoe moet je een ondernemingsverklaring invullen.

Vervallen BPM vrijstelling
Wanneer je gebruik maakt van deze regeling word je 5 jaar lang door de fiscus gevolgd en zijn er drie situaties waarbij je alsnog de (rest) BPM moet betalen als je binnen deze 5-jaar termijn je auto:

  • Minder dan 10% zakelijk gaat gebruiken;
  • Aan een particulier verkoopt;
  • Niet meer aan de richtlijnen voor een bestelauto voldoet;

Als je binnen die 5 jaar stopt met ondernemen vervalt de vrijstelling uiteraard ook.

Bovenstaande veranderingen in je situatie moet je binnen 1 maand aan de belastingdienst doorgeven, anders riskeer je (naast de restheffing van de BPM) een behoorlijke boete.

Doorschuifregeling BPM
Verkoop je je auto aan een andere ondernemer die ook aan de voorwaarden voldoet van de ondernemingsregeling, dan hoef je niet de resterende BPM af te dragen, dit wordt de ‘doorschuifregeling’ genoemd. Dit is ook van toepassing als je aan een garagebedrijf of dealer verkoopt of je bestelauto daar inruilt. Om gebruik te maken van deze regeling onderteken je samen met de koper het formulier ‘Doorschuifregeling ondernemers’ (dit formulier kun je vinden op de website van de belastingdienst).

Vergeet niet om deze doorschuifverklaring te gebruiken bij verkoop anders kan er later (bij doorverkoop) alsnog een BPM aanslag bij jou worden opgelegd.

Doorverkoop bestelauto aan particulier
Wanneer je je bestelauto doorverkoopt aan een particulier binnen de genoemde termijn van 5 jaar dan kun je de BPM-vrijstelling niet doorschuiven. Je berekent dan wat de rest BPM is die je moet betalen en brengt deze in rekening bij verkoop. Vergeet vervolgens niet om aangifte BPM bij de belastingdienst te doen.

Korting Motorrijtuigenbelasting voor bestelauto

Naast de vrijstelling van de BPM geldt een korting op de Motorrijtuigenbelasting (MRB) als je bestelauto aan de voorwaarden voldoet (deze zijn gelijk aan die voor de BPM vrijstelling). Deze korting wordt automatisch toegepast als je de bestelauto op naam van je eenmanszaak zet (en je een BTW nummer hebt).

Op de website van de belasting dienst staat een rekenhulp waarmee je precies kunt berekenen hoeveel MRB je moet betalen. Tip: wanneer je per 12 maanden betaalt krijg je een extra korting op je MRB.

Ook hier geldt dat als je de auto least, de leasemaatschappij de korting op de MRB krijgt omdat zij de bestelauto verhuren aan een ondernemer die aan de criteria voldoet.

Vervallen MRB korting
Wanneer je je bestelauto niet meer voor je onderneming gebruikt, of minder dan 10% dan moet je dit direct doorgeven aan de belastingdienst. Dit geldt ook wanneer je bestelauto niet meer aan de eisen voldoet (bijvoorbeeld als je deze geschikt maakt voor het vervoeren van personen of ombouwt naar kampeerauto).

Bijtelling voor de bestelauto

De bijtelling op een bestelauto is gelijk aan die voor een personenauto: 22% van de catalogusprijs, inclusief de BPM (ook al ben je hiervan vrijgesteld). In het geval van een elektrische auto geldt een bijtelling van 4%. Voor auto’s die voor 2017 op kenteken zijn gezet kunnen andere percentages gelden.

Minder dan 500 km privé-gebruik
Wanneer je minder dan 500 km privé rijdt met je bestelauto dan hoef je geen bijtelling te betalen, mits je een sluitende kilometeradministratie bijhoudt. Deze moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als voor een personenauto.

Verklaring geen privé-gebruik
Het is mogelijk om als ondernemer een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aan te vragen bij de belastingdienst, dit kan digitaal via het besloten inloggedeelte. Je hoeft dan geen kilometeradministratie bij te houden en ook geen correctie privé-gebruik voor de BTW te doen. En je hebt -uiteraard- geen bijtelling!

Let op dat je ook daadwerkelijk geen privé-kilometers maakt, de belastingdienst controleert actief aan de hand van camerabeelden en andere bronnen.

Bestelauto aantoonbaar voor alleen goederenvervoer
Wanneer je bestelauto echt alleen geschikt is voor goederenvervoer heb je ook geen bijtelling, dit is het geval wanneer:

  • Je alleen een bestuurdersstoel hebt (en de bijrijdersstoel niet uitneembaar is maar echt ontbreekt) of een bijrijdersstoel die functioneel is voor laden en lossen;
  • je bestelauto volledig is ingericht voor goederenvervoer en hiervoor ook aanpassingen heeft (denk aan vaste stellingen in je laadruim) en/of dusdanig groot is dat deze niet in een parkeergarage past;
  • je bestelauto dusdanig vies of smerig is (door de aard van je werkzaamheden) dat je hier niet zonder beschermende kleding in zou willen rijden.

Bestelauto privé kopen

Wanneer je als ZZP’er privé een bestelauto koopt kun je toch gebruik maken van de BPM vrijstelling, de korting op de MRB èn BTW aftrek bij aanschaf.

Je brengt de auto dan in als ondernemingsvermogen voor de BTW en kunt daarmee van bovengenoemde voordelen gebruik maken.

De kosten voor de auto zijn dan beperkt aftrekbaar, daar tegenover staat dat je 19 ct per kilometer kunt aftrekken van je winst.

Groot voordeel van deze constructie is dat je niet te maken krijgt met de bijtelling (als je meer dan 500 km privé rijdt met je bestelauto).

De bestelauto met dubbele cabine

Er is een categorie ‘bestelauto’s’ die tegenwoordig erg populair is onder ZZP’ers: een pick-up truck met dubbele cabine.

Wanneer deze truck aan de eisen voldoet zoals hierboven in het schema omschreven onder het kopje ‘Bestelauto met dubbele cabine’ dan valt deze ook onder de vrijstelling voor de BPM en de kortingsregeling voor de MRB.

Wanneer je deze pick-up vervolgens privé aanschaft heb je geen bijtelling, wel de ‘bestelauto voordelen’ en kun je er met je gezin mee rijden.

Let op: deze regeling is sinds 2016 niet meer van toepassing voor de zware pickups boven de 3.500 kg. De verwachting is dan ook dat de regeling voor ‘lichtere’ pickups ook zal worden aangepakt.

Nuttige links bestelauto en ZZP’er

Richtlijnen bestelauto geschikt voor goederenvervoer

Eisen aan ombouw en inrichting bestelauto

Rekenhulp belastingdienst MRB